„Amikor Isten hasba rúg, megszületik a gyermek. Arra gondoltam, hogy Isten hasba rúgott és tévedett, mert angyalt akart küldeni, de kobold bújt elő. Azonban nem tévedett az Isten, mert angyalt és koboldot szánt nekem. Egy angyalt és koboldot, egymásba gabalyodó különös lények, ezektől lett két ember a fiam. Két ember. És különleges.”
(Lovas Ildikó)

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

* * *

Lovas Ildikó regényének szereplői ifj. Brenner József, vagyis Csáth Géza, édesanyja, felesége és az egyéves korában árvává vált, nyomasztó titok árnyékában felnőtt leányuk.

A párbeszédes formában megírt regényben drámai erejű vallomások, sejtések, gyengéd érzések, magasra csapó indulatok kavalkádja viszik közelebb az olvasót a történethez, az emberi lélek, a négy beszélő lelkének legmélyebb útjaihoz, zugaihoz. A tények és az író teremtő ereje ötvöződik a műben.

Lovas Ildikó új viszonyítási pontokat tárt fel Csáth Gézával kapcsolatban, hiszen az író felhasználta a közvélemény előtt mindezidáig nem ismert interjút, amit Kelevéz Ágnes 1997-ben készített Székely Endréné Csáth Olgával.

Az író szándékát, amivel személyessé és családtörténetté teszi a regényt, erősíti, hogy a kötet illusztrációit, Lovas Ildikó felkérésére, Czér Fanni, Csáth Géza dédunokája készítette.

„Lovas Ildikó könyve letehetetlen, egyszerűen nem szabad letenni. Arra a hatáslehetőségre épít, hogy nem engedjük el az alakjait, mert akkor tényleg csak lexikonadatok maradnak belőlük, a Csáth-univerzum figurái irodalmi panoptikumba (pardon: panteont akartam írni) való viaszbábjai” – írja utószavában Kelecsényi László.

Csáth életpályáját, írásait jól ismerjük, feleségéről, Jónás Olgáról is sokat tudunk, és különösen a Spanyol menyasszony óta magához közelinek érez az olvasó, színházlátogató. Brenner Józsefné Decsy Etelka és az árva, a Lány/Kisolga az átlagember számára pusztán adat a Csáth-életrajzban, ám ebben a Rekonstruálás alcímet viselő Lovas Ildikó-regényben megrázó közelségbe kerül az olvasóval.