Szalai Bence az idei fesztivál legjobb fiatal színésze, Gergye Krisztián színpadi mozgásért nyert díjat, és a társulat stábjáé a fesztivál különdíja. A legjobb mellékszereplő díját László Judit kapta.

A szerb dráma éves seregszemléjét, a 69. Sterija Játékokat május 26-án az Újvidéki Színház kezdte meg a Történt egyszer Újvidéken című előadással, amelyet Urbán András rendezett. A megnyitóra a Szerb Nemzeti Színház nagyszínpadán került sor több, mint ezer ember előtt. A szerb színházi élet egyik legnagyobb eseményét most először nyitotta meg magyar nyelvű társulat.

A Dejan Sredojević, Béres Márta, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština és Janko Ljubomić alkotta zsűri Szalai Bencének ítélte a legjobb fiatal színész díját, az előadás koreográfiájáért Gergye Krisztián érdemelte ki az elismerést, a döntőbizottság pedig különdíjban részesítette az előadás alkotói és előadói csapatát. A legjobb epizódszereplőt díjazó különzsűri László Juditot jutalmazta. A Dnevnik napilap díja, amelyet a kiemelkedő művészi teljesítményért osztanak ki, szintén az újvidéki társulatot illeti.

A versenyprogramban hét előadás versengett, Ana Tasić kritikus válogatásában Újvidék, Szabadka és Belgrád mellett Bitola, Banja Luka és Ptuj vettek részt egy-egy előadással, míg a Körök elnevezésű kísérőprogramban horvátországi és boszniai előadásokat láthattunk. OFF-programban június elsején ott volt a Kosztolányi Dezső Színház is, a Ladik Katalin egy idegösszeroppanást követően felmondja banktisztviselői állását és konceptuális művésznek áll című előadásával.

A fesztivál fődíját a belgrádi Szerb Nemzeti Színház Očevi i oci című előadása kapta meg. A Veljko Mićunović rendezte előadás Slobodan Selenić regénye alapján készült. A szöveg adaptációjáért Gyarmati Kata veheti át június 3-án este a legjobb dramaturg díját.

Ugyancsak az Očevi i oci kapta a legjobb rendezés díját és két színészi díj is nekik járt (Vanja Ejdus és Aleksandar Vučković). A legjobb drámaszöveg a Kišni dan u Gurliču című mű lett Milan Ramšak Marković tollából – a Sebastijan Horvat rendezte előadás szintén magáénak tudhat két színészi díjat (Darja Rajhman és Borut Veselko), és a legjobb díszlet és legjobb kosztüm elismerését is.

A fesztivál díjaihoz társul még a kritikusok díja és a Dnevnik napilap színészi bravúr-díja. Ezeket külön zsíri osztja meg és a díjazottakról a hivatalos zárórendezvényen, június 3-án értesül majd róluk a nagyérdemű.