- verbálisan textuális oralitás - Pilinszky János színművét fokozatosan mellőzve Szereplők:
Móni - Béres Márta
Zsuzsi - Erdély Andrea
Zoltán - Mikes Imre Elek
Tibor - Mészáros Árpád

Rendező: Urbán András

Cselekedeteink legmélyén mi magunk, a szabad én, a csodálatos szabadság.


Díjak:
Vajdasági hivatásos színházak 58. Fesztiválja,
Béres Márta a fiatal színésznek járó díjat kapta az Urbi et orbi c. előadásban nyújtott alakításáért
53. Sterija játékok
Béres Márta a Dara Darinka Čalenić Alapítvány legjobb fiatal színésznőnek járó díja Móni szerepéért az Urbi et orbi c. előadásban
53. Sterija játékok
A kritikusok kerekasztalának legjobb előadásért járó díja az Urbi et orbi c. előadásnak
POSZT – 8. Pécsi Országos Színházi Találkozó
A szakmai zsűri különdíja Béres Mártának, Erdély Andreának, Mikes Imre Eleknek és Mészáros Árpádnak az Urbi et orbi c. előadásban nyújtott művészi teljesítményért
______________________

A belgrádi Yellow Cab (havonta megjelenő kulturális kalauz) a 2008-as év legjobb színházi előadásának nyilvánította az Urbi et orbit.
______________________


„Tudják, mit mondanak. Tudják, miért mondják. Tudják, mint kell mondaniuk. (…) Hitelesek. Igazak. Elhitetik a nézőkkel magukat. (…) A szabadkaiak Pilinszkytlenített Pilinszkyje kiszabadította előadását a teátrális anekdotázásból, a kanonizált történet elbeszélésből. Szabad és tiszta színpadi fogalmazással hat ránk négy színész. Négy erős képességű, fiatal színész. Négy jó színész kényszerít arra, hogy érdeklődéssel figyeljük őket.”
MGP (Népszabadság online)

„Négy fiatal ember beszél, mindig hárman egy ellen, erős helyzet, tökéletes jelenlét. Nem tudsz olyan távolra ülni, hogy ne két centire legyél tőlük. Pilinszky messze lehagyva, ez nagyon jót tesz. Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mikes Imre Elek. Vad az egész. Szerbiából jöttek. Mégis, mintha volnának határok.”
Kukorelly Endre (poszt.com)

„Urbán András – négy színészének segítségével – úgy csomagolja és méri patikamérlegen a rá-, meg- és áthatást, hogy még a legtapasztaltabb és a legelutasítóbb nézőt is hamar „megveszi”: a székéhez szögezi, érezni és gondolkodni készteti.”
Markó Róbert (www.ellenfeny.hu)

„Zseniálisan építette fel a társulat a darabot. (...) Nem lehet előle menekülni, elfordítanád a fejed, de nem. (...) lenyűgöz, és elborzaszt, ahogy ők négyen uralják az egyszerű színpadképet (...)Ezúton is köszönöm Urbán Andráséknak ezt a felejthetetlen magamba nézést. Urbi et orbi: magamon kívül és belül.”
gatamaran (www.ilovepecs.hu)