Veb-sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Pročitajte više o tome kako koristimo kolačiće i kako ih možete odbiti. 

Više informacija


O pozorištu

Dobro došli na web stranicu Novosadskog pozorišta - Újvidéki Szinház!

Prvu predstavu našeg pozorišta publika je mogla da pogleda 1974. godine: dramu Ištvana Erkenja, pod nazivom Mačja igra.  Novosadsko pozorište je 1985. godine dobilo svoju stalnu adresu, kada se ansambl premestio u zgradu nekadašnjeg Kamernog teatra Ben Akiba. Na toj adresi, Jovana Subotića 3-5., nalazimo se i dan danas.

Novosadsko pozorište - Újvidéki Szinház nastalo je s idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini. Adresa na kojoj se nalazimo, postala je vrlo brzo, međutim, mesto na kojem su rasle neke mnogo ozbiljnije i kompleksnije pozorišne priče... Vremenom je ovo pozorište uspelo da postane, ne samo mesto okupljanja mađarske elite, nego je i prevazišlo mađarski okvir, te danas slovi za jedno od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu.


Zgrada pozorišta


Dosadašnje rukovodstvo pozorišta nastojalo je da unese raznovrsnost i obogati repertoar pozorišta pozivajući najbolje reditelje i gostujuće umetnike. Oni koji su već sarađivali sa našim ansamblom, rado se vraćaju, jer timski duh i količina predanog rada, dokazuje se uspesima postignutim na raznim domaćim i mađarskim festivalima.

Pored izbora pravih umetnika, sastavljanje repertoara je podjednako važan aspekt. Novosadsko pozorište u proseku ima 5 oremijera godišnje, a na repertoaru imamo isto toliko predstava iz prethodne sezone.

Novosadsko pozorište je ustanova od posebnog značaja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Predstave se igraju na mađarskom jeziku i tilovane su na srpski jezik, te se na najkonkretniji način pokazuje da je moguće da ljudi međusobno govore i razumeju se. Dovoljno je samo hteti.

Pri stvaranju umetničke slike, izuzetno nam je važno da se posetiocima svih starosnih grupa pružimo jedinstveno iskustvo. Upravo zato na godišnjem nivou postavljamo muzičke produkcije sa mnogo glumaca, ali i veliki klasici zauzimaju impozantan prostor na našem repertoaru. Isto tako, veoma nam je važno da podstičemo pisce koji žive i stvaraju u Vojvodini, kako bi se i njihove drame našle na repertoaru.

Ovaj novosadski teatar je, između ostalog, originalan po još dva neobična pozorišna događaja. Jednom godišnje to je Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca tokom kojeg u roku jednog dana tri pisca napišu tri teksta za tri reditelja i tri glumačke ekipe koje, opet, u roku narednog dana spreme tri predstave koje iste večeri izvedu pred publikom. Drugi, pak, unikatni događaj je "sahrana predstave". To je, naime, način da se glumci oproste od predstava koje odlaze u penziju. Predstava tada dobija potpuno druge, neobične obrise, u nju se učitavaju nove, nadasve duhovite priče koje omogućavaju glumcima da pokažu svoje znanje, zanat, talenat, humor - zapravo kompletnu glumačku ličnost.

Naše pozorište trenutno raspolaže sa dve sale: malom kamernom i velikom salom.

Od aprila 2023. godine direktor Novosadskog pozorišta je Andraš Urban.

Link: UJVIDEKI SZINHAZ (youtube.com - eng subtitle)


Novosadsko pozorište - Újvidéki Szinház, Novi Sad

Evropski teatar u Novom Sadu

www.ujvideki.com 

www.novosadsko.com 

021 657 25 26

ujvidekiszinhaz@yahoo.com

Foto: Srđan Doroški

Galerija